Preview: Lara Croft in nieuwe Tomb Raider totaal anders

Lara Croft in nieuwe Tomb Raider totaal andersIn de nieuwste Tomb Raider is Lara Croft nog niet de doorgewinterde avonturier zoals we haar kennen, maar een onzekere jongedame. Dat levert een heel ander spel op.

We kregen een eerste gedeelte van een game te zien waarin Lara Croft net ontsnapt is uit een grot en bebloed en besmeurd uitkijkt over het eiland.

De stoere archeologe van de vorige delen had haar schouders voor deze situatie opgehaald, maar de jonge Lara staat nog panisch om haar moeder te roepen. Ze gaat hulpeloos verloren op zoek naar de kapitein en de rest van zijn bemanning. Wat opvalt, is dat Lara alles betwijfelt en in vrijwel constante paniek is. Terwijl ze dingen beklimt hoor je haar trillend zichzelf moed inpraten. Iedere pas lijkt onzeker, alsof ze ieder moment kan vallen. Wat ze overigens regelmatig doet tijdens de demonstratie.

Besturing

Als het goed is wordt de onzekerheid van Lara gereflecteerd in de besturing, waarbij je haar veel voorzichtiger over balken moet laten lopen. Dit konden we helaas niet zelf testen. Meer dan ooit draait Tomb Raider om overleven en nadat Lara toevalligerwijs een boog vindt, moet ze er zelfs op uit om te jagen. Met pijn in het hart schiet ze een hert neer. Niet in één keer met een zuiver schot. Nee, omdat ze onervaren is met pijl en boog, schiet ze vaak mis en heeft ze nogal wat pijlen nodig om het arme dier neer te halen. Wanneer het beestje eindelijk bloedend op de grond ligt, volgt een emotionele scène waarin ze het hert in biefstuk verandert. Geen grove details, wel veel tranen van onze heldin. Wat nou tempels doorspitten en grote schatten vinden?

Realistisch

Omdat het eiland realistisch in elkaar steekt, kun je gewoon je verstand gebruiken en doen wat je in het echt ook zou doen. Of zoals rimboeridder Bear Grylls zegt: altijd de rivier volgen. In tegenstelling tot wat iedereen verwachtte staat Lara er niet helemaal alleen voor. Ze krijgt op het eiland te maken met mensen die veel kwaads in de zin hebben, zoals een groep boze Russen.

Lara houdt zich zwetend van angst schuil, maar toch wordt ze gevonden. De leider van de groep neemt haar bruut onder handen. Ze bijt echter in zijn oor, pak zijn pistool af en schiet hem in zijn gezicht. Het bange meisje transformeert voor onze ogen in de vrouw die we allemaal kennen. Hier eindigt de presentatie.

Tomb Raider ziet er indrukwekkend uit. Het is lastig om naar tekst te vertalen hoe ontwikkelaar Crystal Dynamics zijn best heeft gedaan om ieder moment filmisch, stormachtig en emotioneel over te laten komen. De Amerikanen willen hun eigen stempel drukken op de serie. Met deze serieuze aandacht voor karaktervorming en stijl gaat dat ze makkelijk lukken.

Tomb Raider verschijnt 5 maart 2013 voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360

Bron: Nu.nl

Tagged , , , , , , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.