Revolutionaire lesmethode: Stemacteren doe je ook met je handen

StemacterenStemacteren is meer dan een tekst voorlezen. Acteren met je stem bestaat al lang. Maar stemacteren is een vak. Steeds meer mensen willen stemacteur worden. Omdat het ze leuk lijkt om een cartoon in te spreken. Of omdat ze denken dat ze een mooie stem hebben voor een radiocommercial. Stemregisseur Barnier Geerling bedacht de term ‘stemacteren’. Een term die inmiddels door Nederland is geadopteerd. Twaalf jaar na de start van de eerste workshops lanceert Geerling een revolutionaire lesmethode om op een effectieve en inspirerende wijze te leren acteren met je stem.

Spelen met je stem en geloofwaardig overkomen

Spelen met je stem, geloofwaardig overkomen en een boodschap overbrengen die aankomt. Dat is stemacteren. En dat klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Waar in de jaren ’70 op de radio droge commerciële teksten werden uitgezonden, hebben ontvangers nu meer prikkels nodig. Consumenten worden voortdurend geprikkeld met reclameboodschappen en daarmee wordt het steeds lastiger om op te vallen en een boodschap te laten landen.

Ook handbewegingen kun je horen

Geerling laat in zijn workshops zien dat stemacteren meer is dan alleen je stem gebruiken. De bewegingen die je maakt met je handen tijdens het vertellen zijn net zo belangrijk. Het sturen van de handbewegingen tijdens het vertellen vindt plaats in hetzelfde gebied van de hersenen als taalproductie en -perceptie. Dat houdt in dat je stem en intonatie veranderen als je je handen beweegt. De ontvanger herkent dat en krijgt een beeld bij de stem en het verhaal. Daardoor komt de boodschap beter aan.

Nieuwe basisworkshop stemacteren van start

De nieuwe basisworkshop bevat 20 lessen. De workshop combineert plezier, kennis én praktijk. Het programma bevat 5 theorielessen, 11 digitale lessen en 6 studiolessen. De digitale lessen bestaan uit video- en audiomateriaal dat de cursisten thuis bestuderen. Zo is er meer tijd om in de andere lessen te oefenen in een realistische studio omgeving. Er werken meer dan tien gastdocenten mee aan het vernieuwde lesprogramma, waaronder topstemmen: Jacqueline Blom, Anneke Beukman, Willem van den Top, Donna Vrijhof en Beatrijs Sluijter. Zij delen hun kennis en ervaring met de cursisten in alle lessen.

Over Stemacteren.nl

Sinds 2000 organiseert Stemacteren.nl workshops die gericht zijn op het ontwikkelen van de vaardigheden die je als professioneel stemacteur nodig hebt. Het is onze missie om onze deelnemers in relatief korte tijd te onderwijzen in alle facetten van het vak.

Tagged , , , , , , , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.